Ce este proteina, shake-ul proteic și albumina?
Albuminele sau proteinele sunt esențiale și de neînlocuit pentru viața noastră. Denumirea deproteină provine din cuvântul grecesc „protos”, care se referă la prima componentă de bază a oricărui organism viu. Proteinele sunt prezente în toate celulele fiecărui sistem viu și viața fără ele este imposibilă. (Martinča, 2015, s.37) Organele, mușchii și țesuturile noastre sunt alcătuite în principal din albumine, care trebuie, de asemenea, hrănite. Albuminele sunt clasificate ca substanțe macromoleculare, care sunt în principiu aminoacizi. Numărul de aminoacizi din fiecare albumină variază și poate fi cuprins între sute și câteva mii.
Organismul nostru depinde de aportul de albumine din alimente, deoarece nu le poate produce singur. Prin urmare, atât sportivii, cât și persoanele mai puțin active ar trebui să se asigure că primesc suficiente albumine, în special din alimente bogate în conținutul lor. Albuminele pot fi, de asemenea, suplimentate cu suplimente alimentare de calitate, în special proteine, care sunt foarte populare sub formă de zer, sub formă de CFM și din albumine vegetale pentru vegani și vegetarieni.
Pentru ce este necesară albumina în corpul nostru
Albuminele sunt unul dintre nutrienții esențiali și joacă un rol foarte important în corpul uman. În corpul uman, acestea îndeplinesc mai multe funcții de bază:
- Construcție (Structurală) – reprezintă o proteină ca element de bază pentru formarea masei musculare, a țesuturilor și a organelor (de exemplu, colagen).
- Digestivă (Enzimatică) – conține enzime (tripsină) care ajută la digestie.
- Hormonală – controlează și dirijează funcția organelor umane.
- De transport – permit, de exemplu, transportul oxigenului către mușchi și astfel îmbunătățesc funcția acestora.
- Protectivă – anticorpi din sânge care întăresc și îmbunătățesc imunitatea organismului nostru.
- Energetică - în absența carbohidraților și a grăsimilor, albuminele pot servi ca sursă de energie.
Albuminele din alimente – unde se găsesc cele mai multe dintre ele?
După cum s-a menționat mai sus, albuminele îndeplinesc o funcție de neînlocuit în corpul uman. Este esențial să se asigure un aport suficient de acești nutrienți printr-o dietă bună și variată. În cazul în care nu reușiți să pregătiți mâncare de calitate în fiecare zi și trebuie să vă mențineți sau să vă creșteți aportul de albumine, este o idee bună să apelați la un supliment alimentar precum proteina din zersau proteina CFM. Un supliment alimentar sub formă debăutură proteică poate fi foarte util pentru a reaproviziona rapid cantitatea necesară de albumine, precum și pentru a ușura digestia.
În tabelul de mai jos veți găsi mai multe tipuri de alimente care sunt pline de albumine, atât de origine animală, cât și vegetală.
Alimente | Beneficii | Conținut de albumine per 100 g |
Carne | Este considerată o albumină completă - are un raport ideal de aminoacizi. Conține, de asemenea, minerale și vitamine. De exemplu, carnea de vită este bogată în vitamina B12 și fier. | 20 – 30 |
Ouă | Conțin toate aminoacizii esențiali plus vitaminele A, D, E și K atât de necesare. Oul este, de asemenea, bogat într-o serie de minerale precum magneziu, calciu, potasiu și fier. | 10 – 12 |
Brânză Cottage | Este o brânză ușoară care conține puține grăsimi și este foarte bogată în calciu, fosfor, seleniu și unele vitamine din grupul B | 10 – 12 |
Iaurt alb | Are un conținut minim de grăsimi și zahăr. De asemenea, conține bacterii benefice pentru organismul nostru. | 8 – 10 |
Ton
| Este foarte bogat în acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru creierul și inima noastră. | 25 |
Somon | La fel ca tonul, este bogat în acizi grași omega-3. | 20 |
Semințe de chia | Acestea acționează ca un antioxidant puternic și sunt o sursă excelentă de fibre. | 20 |
Linte | Conține în principal cantități mari de fibre, minerale și vitamine. | 10 |
Quinoa | Este considerat un superaliment foarte bogat în calciu, magneziu, fier și zinc. De asemenea, conține vitamina A și o serie de vitamine B. | 14 |
Migdale | Acestea sunt foarte bogate în vitamina E, magneziu și antioxidanți. | 20 |

Albumine vegetale sau animale
Există două tipuri de proteine prezente în alimente, cele de origine animală și cele de origine vegetală. În general, se știe că albuminele de cea mai bună calitate provin din alimente de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și produsele lactatede înaltă calitate. În special în fitness și sporturi de forță, consumul de carne este foarte popular, deoarece conține un spectru bogat de aminoacizi similar cu masa musculară.
Surse vegetale de albumine
- Plusuri – nu conțin aproape deloc colesterol și au un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate. Avantajul este, de asemenea, conținutul scăzut de substanțe toxice și conținutul ridicat de fibre, minerale și vitamine.
- Minusuri – spectru incomplet de aminoacizi esențiali. Risc de reacții alergice la soia și grâu, de exemplu. Digestibilitate mai slabă, care poate fi cauzată de probleme digestive.
Surse animale de albumine
- Plusuri – conțin un spectru complet de aminoacizi esențiali și sunt foarte ușor de digerat pentru organismul uman. Consumul de pește, care conține și acizi grași omega-3, este foarte util.
- Minusuri – în special carnea roșie conține o proporție ridicată de colesterol și grăsimi saturate, care pot contribui la apariția bolilor oncologice. Unele tipuri de carne pot conține, de asemenea, urme reziduale de antibiotice, medicamente și substanțe chimice.

De câte albumine are nevoie corpul nostru?
Dacă dorim ca organismul nostru să își îndeplinească toate funcțiile bine și corespunzător, avem nevoie de un aport regulat de albumine. Unele studii sugerează că limita minimă pentru aportul zilnic de albumine este de 0,5 g pe kg de greutate corporală. Cu toate acestea, o astfel de cantitate poate acoperi cu greu procesele metabolice din organism și poate fi riscantă pe termen lung. Cantitatea de aport depinde de vârstă, activitate fizică, starea de sănătate, alăptare, dar și de faptul dacă încercați să câștigați masă musculară. Așa cum am descris mai sus, putem extrage atât din surse animale, cât și din surse vegetale. În paragrafele următoare, vom rezuma informațiile de bază privind aportul de albumine:
- Un adult sănătos ar trebui să consume aproximativ 1 g pe kg de greutate corporală pe zi.
- Pentru copiii aflați în creștere, femeile care alăptează sau, de exemplu, persoanele aflate în recuperare, este recomandat să creșteți aportul de albumine.
- Pentru un sportiv care are ca obiectiv creșterea masei musculare, aportul de proteine poate fi de aproximativ 2 g pe kg de greutate corporală pe zi.
- Cel puțin 1x pe săptămână este bine să includeți o proporție mai mare de proteine de origine vegetală, care au o proporție semnificativă de fibre.
- Este important de menționat că un aport ridicat de albumine pe termen lung poate fi asociat cu apariția cancerului de colon, dezvoltarea aterosclerozei sau afectarea rinichilor.
- Excesul de albumine nu poate fi absorbit de organism, iar reziduurile sunt apoi excretate în uree.
Necesarul de proteine recomandat pentru persoanele sănătoase:
Pentru cine | g/kg greutate corporală pe zi |
Sugari până la 6 luni | 1,7 |
Bebeluși și copii mai mari | 1 – 1,2 |
Adolescenți | 1 – 1,5 |
Sportivi recreaționali | 1 – 1,2 |
Sportivi de forță | 1,4 – 1,7 |
Sportivi adolescenți | 1,5 |
Albumine pentru pierderea în greutate
Proteinele sunt un element de bază absolut în dieta tuturor sportivilor, deoarece joacă un rol cheie în recuperare, creșterea forței, creșterea volumului fibrelor musculare, dar și în pierderea în greutate. Datorită efectului lor termic ridicat, albuminele au o funcție de neînlocuit în arderea grăsimilor, sculptarea mușchilor, dar și construirea unei noi mase musculare.

Proteinele ca unitate de bază pentru mușchii noștri
Dacă dorim să obținem masă musculară, albuminele reprezintă macronutrientul esențial căruia trebuie să îi acordăm cea mai mare atenție. Majoritatea surselor disponibile afirmă că aportul zilnic optim de albumine pentru creșterea masei musculare este între 1,4 – 2 g de proteine pe kg de greutate corporală. Trebuie amintit faptul că pentru fiecare sportiv cantitatea este foarte individuală și depinde de multe alte aspecte, cum ar fi intensitatea antrenamentului sau, de asemenea, capacitatea de a digera.